Slovensko v posledných rokoch rastie v intenzite výskumu a vývoja

21.04.2013 Bratislava

Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovensko patrí medzi krajiny s nízkou intenzitou výskumu a vývoja. "Aj keď Slovensko v intenzite výskumu a vývoja značne zaostáva za priemerom EÚ, v posledných rokoch vykazuje jeden z najvyšších rastov v tejto oblasti. V rokoch 2005 – 2011 podiel výdavkov na výskum a vývoj na HDP rástol v priemere o 9,7 percenta," uvádza UniCredit Bank na základe Grafu týždňa, ktorý pravidelne zostavuje.

Vyšší rast v tejto oblasti v rámci EÚ zaznamenali podľa banky len Poľsko (10,1%), Slovinsko (11,2%), Portugalsko (11,6%) a Estónsko (18,6 %).

Nízku úroveň výskumu a vývoja na Slovensku vidí banka aj ako dôsledok vývoja v poslednom desaťročí, kedy na Slovensko prúdili zahraničné investície najmä do výroby. "Pričom investície do vývoja a výskumu zvyčajne prichádzajú až následne, keď je zahraničný investor v krajine pevne etablovaný," uvádza banka.

Prioritou vlády by preto podľa nej mala byť podpora takých investícií, ktoré vytvárajú inovácie, a teda priestor na zvyšovanie intenzity výskumu a vývoja. Práve podporu rozvoja inovácií prostredníctvom výskumu a vývoja považuje UniCredit Bank za kľúčovú oblasť pre udržanie a rast konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky.

Európska únia si stanovila za cieľ zvýšiť do roku 2020 priemernú intenzitu výskumu a vývoja v rámci EÚ na tri percentá z HDP, v roku 2011 dosahovala úroveň 2,03 percenta z HDP.

"V roku 2011 dosiahli úroveň vyššiu ako tri percentá z HDP len škandinávske krajiny – Fínsko, Švédsko a Dánsko. Na opačnom konci rebríčka sa nachádza Rumunsko a Cyprus (zhodne 0,48% z HDP)," píše vo svojom newsletteri UniCredit Bank s tým, že na Slovensku tvorí podiel výdavkov na výskum a vývoj len 0,68% z HDP.
 

Vyberte región